AcasăDiverseIn ce cazuri este nevoie de aviz sau autorizatie de securitate la...

In ce cazuri este nevoie de aviz sau autorizatie de securitate la incendiu

Avizul si/sau autorizatia de securitate de incendiu nu sunt doar acte cerute de lege prin care managerii si proprietarii unor cladiri pot evita amenzile in cazul unui control, ci ele atesta o realitate potrivit careia in cazul unui incendiu pot fi evitate pierderile de vieti omenesti prin evacuarea eficienta a persoanelor, facilitarea interventiilor pentru stingerea focului si evitarea propagarii acestuia. Se poate apela la serviciile unor specialisti pentru a prevede aceste masuri de protectie si a intocmi documentatia necesara pentru o autorizatie de incendiu.

In general, institutiile publice sau cele care lucreaza cu publicul si aglomerari de persoane, bisericile, salile de spectacole, institutiile de cultura au nevoie de astfel de autorizatii de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Exista insa si situatii in care particularii, persoanele fizice sau juridice pot avea nevoie pentru constructii de aceste avize si autorizatii. 

Cand ai nevoie de autorizatie de incendiu intr-o afacere?

Antreprenorii trebuie sa se intereseze de necesitatea dobandirii unui aviz si/sau autorizatie pentru securitate la incendiu in mai multe situatii prevazute in Hotararea de Guvern nr. 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu. Apeland la serviciile unui birou de proiectare specializat si in acest domeniu, se poate obtine consultanta si asistenta in depunerea dosarului si obtinerea actelor necesare.

Iata in ce situatii este nevoie de aviz sau autorizatie de constructie pentru o afacere:

  1. Cladirile inalte si foarte inalte – acele constructii a caror inaltime depaseste 28 m masurati ca distanta de la de la nivelul de acces al autospecialelor pe cel putin doua laturi ale cladirii si pana la pardoseala ultimului nivel.
  2. Cladirile care contin sali aglomerate. Aici pot intra cluburi, restaurante, sali de spectacole, sali de sport etc.
  3. Blocuri de apartamente cu peste 4 niveluri subterane si mansarde
  4. Cladiri agrozootehnice si agroindustriale inchise, cu suprafata peste 600 mp
  5. Depozite butelii
  6. Magazine mai mari de 600 mp sau peste 200 mp daca sunt amenajate in spatii de locuit
  7. Spatii de cazare cu peste 8 camere sau peste 16 locuri
  8. Depozite si spatii de productie peste 600 mp
  9. Centre de agrement mai mari de 600 mp sau 200 mp daca sunt amenajate in locuinte
  10. Autogari mai mari de 600 mp
  11. Centre medicale cu peste 600 mp
  12. Centre de invatamant si ingrijire cu 150 mp sau mai mari
  13. Parcari cu mai mult de 10 autoturisme
  14. Cladiri civile subterane amenajate la subsolul, demisolul, in podul, ori pe acoperisul cladirilor cu suprafata mai mare sau egala cu 100 mp.

Recomandari