AcasăSanatateDe câte tipuri sunt viciile de refracție și cum se corectează?

De câte tipuri sunt viciile de refracție și cum se corectează?

Viciile de refracție sunt probleme de vedere care apar atunci când anumite structuri ale ochiului suferă modificări ce duc la focalizarea incorectă a luminii pe retină.[2] În acest articol, îți vom spune care sunt cele mai comune tipuri de vicii de refracție și cum se pot ele trata. 

Ce tipuri de vicii de refracție există?

Există mai multe tipuri de vicii de refracție ce pot fi diagnosticate în urma unor teste pentru vedere, dar cele mai comune sunt miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Miopia presupune afectarea vederii la distanță. Cu alte cuvinte, dacă ai miopie, vei întâmpina dificultăți în a vedea clar obiectele de la distanță. Cauza poate fi reprezentată de lungimea prea mare a globului ocular, de forma corneei ori de cea a cristalinului.

Hipermetropia, sau vedere slabă la apropiere, este opusul miopiei. Persoanele cu hipermetropie pot vedea clar obiectele de la distanță, dar au dificultăți în a face acest lucru când vine vorba de obiecte aflate la distanță mică de ochi. Acest lucru se poate întâmpla atunci când globul ocular este prea scurt ori când există anumite anomalii de formă ale corneei ori cristalinului.

Astigmatismul, pe de altă parte, este o afecțiune care duce la vederea distorsionată sau neclară atât la distanță, cât și la apropiere. Și în acest caz, cauza este reprezentată de anomaliile de formă ale corneei sau cristalinului. De obicei, persoanele cu astigmatism au și miopie sau hipermetropie.[2]

Cum se corectează viciile de refracție?

În majoritatea cazurilor, corecția viciilor de refracție presupune purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact. 

Atât ochelarii de vedere, cât și lentilele de contact trebuie să fie prescrise de un optometrist sau oftalmolog și pot corecta majoritatea viciilor de refracție, inclusiv miopia, hipermetropia și astigmatismul. Lentilele pot fi alese în funcție de viciul de refracție. Miopia și hipermetropia sunt corectate cu lentile sferice. Lentilele sferice concave, divergente sau cu dioptrii cu minus, sunt folosite pentru tratarea miopiei. Lentilele sferice convexe, convergente sau cu dioptrii cu plus, sunt folosite pentru tratarea hipermetropiei, în timp ce astigmatismul este tratat cu lentile cilindrice.

Indiferent de soluția recomandată, gama de opțiuni este una largă și variată. Poți, de exemplu, alege din gama variată de ochelari de vedere pe cei care se potrivesc cel mai bine nevoilor, dar și preferințelor tale, fie că privesc designul ramelor ori prețul acestora.

În ceea ce privește intervențiile chirurgicale, acestea sunt o opțiune pentru persoanele care doresc o soluție pe termen lung sau care nu pot utiliza ochelari sau lentile de contact. Printre acestea se numără proceduri precum LASIK și PRK, care modifică forma corneei pentru a îmbunătăți vederea.

Fiecare metodă de corecție a viciilor de refracție are avantajele și dezavantajele sale și nu toate metodele sunt potrivite pentru toată lumea. De aceea, cea mai bună abordare este să discuți cu cineva care te poate ajuta să iei cea mai bună decizie în funcție de nevoile și preferințele tale.[1][2]

Viciile de refracție sunt probleme de vedere comune, dar care pot fi corectate prin diverse metode, incluzând ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractivă. Primul pas îl reprezintă însă stabilirea unui diagnostic clar. Dacă ai observat că nu mai vezi clar la anumite distanțe ori ai alte motive să suspectezi prezența unui viciu de refracție, este indicat să te programezi cât mai repede la un consult optometric. Cu cât mai repede se stabilește cu exactitate dacă este sau nu vorba de un viciu de refracție și care este acesta, cu atât mai repede se va putea alege și metoda de corecție potrivită, astfel încât să te poți bucura din nou de o vedere clară la orice distanță.  

Surse de referință: 

  1. Dhaliwal, Deepinder K. „Overview of Refractive Error”, MSD Manual Professional Edition, 4 Jan. 2022, www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/refractive-error/overview-of-refractive-error. Accessed 19 Dec. 2023.
  2. „Types of Refractive Errors”, National Eye Institute, 2020, www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/refractive-errors/types-refractive-errors. Accessed 19 Dec. 2023.

Recomandari