AcasăSanatateDe ce aronia este o plantă miraculoasă

De ce aronia este o plantă miraculoasă

Am auzit de multe ori spunându-se că pe vremuri oamenii erau mai sănătoși pentru că mâncau mai sănătos. Unul dintre secretele alimentației sănătoase constă în folosirea plantelor și fructelor pe care ni le oferă natura. Un astfel de fruct minune, capabil să ne protejeze de o mulțime de boli este aronia.

Aronia este un arbust originar din Statele Unite ale Americii care poate fi întâlnit sub forma a trei specii: aronia melanocarpa (cu fructe negre, cu un gust uscat, amărui, dar mult mai bogată în nutrienți), aronia arbutifolia (cu fructe roșii, care are un gust mai apropiat de dulce) și aronia prunifolia (o combinație între cele două).

Ce face ca aceste fructe de aronia să fie atât de speciale? Iată câteva exemple:

1.Vitamine, minerale și fibre

Aronia Berry conține:

  • Provitamina A
  • Vitamina B, C, E, K
  • Polifenoli
  • Proantocianidine
  • Potasiu, zinc, fier, mangan

2. Benefice și versatile

Fructele de aronia pot fi consumate în mai multe forme, inclusiv proaspete și sub formă de suc. Pot fi folosite și ca ingredient în produse de patiserie și alte rețete, de exemplu: brioșe cu aronia, vin de aronia, gem de aronia, ceai de aronia, suc de aronia.

3. Conținut ridicat de pigmenți vegetali

Cele mai citite articole

Nici un alt fruct nu conține atât de mulți antociani (coloranţii naturali care ne ţin inima sănătoasă şi ne scapă de cancer) și OPC (procianidine oligomerice) ca boabele de aronia. Aronia ne protejează corpul împotriva așa-numiților radicali liberi. Radicalii liberi pot provoca stres oxidativ, îmbătrânire prematură a celulelor și numeroase alte boli.

4.Superantioxidant

Fructele de aronia sunt o sursă excelentă de polifenoli, care este un grup de antioxidanți care include acizi fenolici, antociani și flavanoli. Studiile indică faptul că antioxidanții din boabele de aronia pot inhiba activitatea radicalilor liberi.

5. Efect anticancerigen

Boabele de Aronia servesc și ca agent anticancerigen. Efectul boabelor de culoare neagră este cunoscut a fi destul de eficient în special pentru cei care suferă de cancer de colon. Un studiu realizat în 2003 a arătat că boabele de aronia au încetinit creșterea celulelor canceroase cu valori cuprinse între 50 și 80, fără a afecta celulele sănătoase.

6.Sănătatea sistemului urinar

Alt mare beneficiu al consumului de fructe de aronia este menținerea sănătății tractului urinar. Infecțiile tractului urinar (ITU) apar la milioane de oameni din întreaga lume. Principalul agent cauzal este Escherichia coli. Simptomele includ senzația frecventă și / sau nevoia de a urina, durerea în timpul urinării și urina tulbure. Este bine cunoscut faptul că afinele sunt bune în lupta împotriva ITU, dar studiile arată că fructele de aronia sunt de cinci până la zece ori mai eficiente, din cauza dozei mai mari de acid chinic din ele, care s-a dovedit că previne infecțiile urinare.

Studii suplimentare de laborator au arătat că aronia melanocarpa este eficientă în reducerea creșterii microorganismelor pentru mai multe bacterii, inclusiv Escherichia coli, demonstrând astfel că fructele de aronia ajută la prevenirea și vindecarea ITU și la menținerea sănătății tractului urinar.

Cele mai citite articole

Recomandari