AcasăSanatateDe ce sa sterilizezi apa cu lampa UV?

De ce sa sterilizezi apa cu lampa UV?

Apa prea calcaroasa care usuca pielea sau uzeaza aparatele de uz casnic? Prost gust cand il bei? Pentru a imbunatati calitatea apei pe care o folosesti zilnic pentru igiena si consum, de ce sa nu alegi sterilizarea cu lampi UV? O solutie care iti va permite sa economisesti bani fara a utiliza chimicale.

Cand trebuie sterilizata apa menajera?

Sterilizarea cu ultraviolete face posibila dezinfectarea si, prin urmare, eliminarea microbilor, bacteriilor, virusilor, mucegaiurilor si altor microorganisme pentru a putea folosi apa pentru toaleta, aparate electrocasnice (masini de spalat, masini de spalat vase etc.) sau pentru a o imbunatati pentru consum.

Prin urmare, dezinfectia prin tratament UV este adecvata pentru un anumit numar de utilizari rezidentiale si comerciale ale apei, cum ar fi:

  • Agricultura: zootehnie, irigatii, lactate etc.
  • Apa potabila menajera, uz rezidential
  • Apa potabila menajera, uz municipal
  • Industria alimentara si a bauturilor
  • Berarii, crame
  • Tratarea secundara a apelor uzate municipale

Daca vrei sa folosesti apa din foraje, fantani, izvoare sau chiar apa de ploaie pentru consumul tau casnic, sterilizarea este esentiala! Cu toate acestea, apa ta va fi calificata din punct de vedere legal drept „potabila” doar dupa analiza de catre un laborator certificat de Directia de Sanatate.

UV, cum functioneaza?

Sterilizarea prin UV este un asa-numit tratament „la temperatura joasa”, deoarece apa tratata nu sufera nicio modificare a temperaturii. Lampile cu ultraviolete emit radiatii ale caror lungimi de unda scazute sunt cunoscute ca elimina eficient microorganismele, modificandu-le structura fizico-chimica. Astfel, bacteriile, microbii si virusurile sunt sterilizate sau distruse. Unul dintre principalele avantaje ale sterilizarii cu ultraviolete este ca nu necesita utilizarea de substante chimice si nu lasa reziduuri de microorganisme.

Lumina ultravioleta (UV) este o radiatie electromagnetica care se deplaseaza in unde in toate directiile de la sursa emitenta (lampa). Se gaseste in spectrul luminos dintre razele X si lumina vizibila. Din punct de vedere al dezinfectarii microbiene, cea mai eficienta lungime de unda este de 254 nm, deoarece este cea pentru care intensitatea energetica este optima. 

In general, un dispozitiv de dezinfectie prin tratament UV este format dintr-o lampa sau bec, o sursa de alimentare si un balast electronic.

Care sunt beneficiile tratamentului UV?

Avantajele tratamentului UV fata de alte metode de dezinfectie sunt:

  • Fara utilizarea de substante chimice (sau reducerea utilizarii produselor cu clor atunci cand se utilizeaza dezinfectia prin tratament UV)
  • Nu se cunoaste productia de subproduse chimice
  • Sistem usor de instalat, utilizat si intretinut
  • Proces in linie care nu necesita o camera de contact
  • Ieftin de operat

Cum sa-ti alegi sterilizatorul UV?

Sterilizatoarele UV sunt dispozitive realizate dintr-un tub de otel, in care exista o lampa UV germicida. Apa este sterilizata pe masura ce trece prin tub. Exista modele de diferite marimi, in functie de cantitatea de apa de tratat. 

Poti alege sa sterilizezi apa la sosirea generala a casei sau sa tratezi apa in locuri specifice, precum dusul. Pentru utilizarea sub chiuveta, modelele de 1-2 GPM sunt suficiente. Pentru a echipa o casa de dimensiuni standard, opteaza pentru un sterilizator de 12 GPM. Pentru consum profesional (clinici sau hoteluri, de exemplu), sunt necesare modele mai mari.

Recomandari