AcasăDiverseCuptoarele cu convecție - echipamente esențiale pentru catering

Cuptoarele cu convecție – echipamente esențiale pentru catering

Cuptoarele cu convecție sunt de obicei cuptoare mai scumpe decât cele convenționale. Dar avantajele pe care le oferă nu sunt deloc de neglijat: produsele din ele se prepară mai repede, iar proprietățile organoleptice se păstrează mai bine. 

Ce e bine să cunoști despre cuptoarele cu convecție

Cel mai adesea, diferitele modele de cuptoare cu convecție sunt folosite pentru coacere. Deși se poate găti orice în ele. 

Principiul de funcționare al cuptorului cu convecție este în esență foarte simplu. Aerul este încălzit datorită unor elemente speciale, care se setează a se încălzi la temperatura dorită. Și apoi ventilatoarele încorporate în corpul cuptorului distribuie uniform aerul cald în toată camera de coacere. Acest lucru îi permite preparatului să se gătească rapid, uniform și fără a se arde.

În unitățile de catering se folosesc acum tot mai frecvent cuptoare cu convecție profesionale. Dimensiunile lor depind de numărul de clienți din unitate, de numărul de comenzi solicitate, dar mai ales de specificul preparatelor ce urmează să se gătească la cald.

Chiar și un model de cuptor cu convecție mai mic este bun și când vine vorba de un restaurant, dar situația este complet diferită legat de acest echipament HoReCa, dacă ne referim la o brutărie sau un laborator de patiserie. În acest caz este un utilaj gastronomic indispensabil, iar dimensiunea cuptorului cu convecție este legată strict de nivelul vânzărilor.

Cum alegi un cuptor cu convecție?

Cuptorul cu convecție este o adevărată piesă de rezistență în lista echipamentelor profesionale de bucătărie. Strămoșul lui a fost inventat în 1945. La acea vreme, avea la bază invenția inginerului american William Maxson, iar funcțiile primului cuptor cu convecție era aceea de a încălzi și găti alimente.

Aceste atribute ale cuptorului cu convecție nu s-au schimbat nici până în prezent. Este considerat echipamentul ideal pentru coacere și în laboratoarele de cofetărie și patiserie. Datorită circulației aerului și distribuției sale uniforme, produsele sunt întotdeauna delicioase. Poți fi sigur că pateurile, chiflele, blaturile de tort nu vor fi niciodată crude pe interior și nici nu se vor arde pe lateral, așa cum se întâmplă uneori într-un cuptor convențional.

Dacă se achiziționează un cuptor cu convecție pentru o mini-brutărie, atunci se folosesc dulapuri de izolare alături de acesta. Acest lucru simplifică procesul de gătit și ajută la organizarea unui ciclu de producție continuu.

Unele cuptoare cu convecție au și funcție de gătit la abur. Concret, apa este pulverizată de un ventilator și, sub influența unui element electric de încălzire, se transformă în abur. Funcția de umidificare cu abur este utilizată la coacerea produselor din aluat cu drojdie. Pe lângă coacerea în cuptoare cu convecție, se gătesc rapid într-un asemenea echipament profesional și diverse semifabricate congelate, iar mâncărurile deja finite sunt încălzite cât ai clipi.

Alege echipamentele de bucătărie din categoria cuptoarelor cu convecție în funcție de numărul de niveluri, putere și performanță. După tipul de control, se disting două categorii de cuptoare:

  • electromecanice;
  • electronice.

Cuptoarele electromecanice sunt ușor de operat și mai puțin costisitoare decât cele electronice.

Prezența funcției de umidificare cu abur va determina cât de multă umiditate pierde produsul în timpul gătirii. După tipul de umidificare cu abur, se disting două sisteme de umidificare: manual și automat. 

În primul caz, bucătarul însuși alege când să pulverizeze apă prin simpla apăsare a unui buton.

În al doilea caz, acest proces este automatizat. 

Se va putea controla gătitul printr-o ușă transparentă cu sticlă dublă termorezistentă. 

Este important de știut și dacă acel model de cuptor de convecție pe care urmează să-l cumperi pentru unitatea ta are o funcție de autocurățare. Într-o bucătărie profesională, unde fiecare minut este prețios, această procedură va economisi nu numai timp, ci și efortul personalului.

Luând în considerare toate punctele de mai sus, înainte de a cumpăra un cuptor cu convecție, fii atent la următoarele aspecte:

  • ce dimensiuni are;
  • tipul de control;
  • metoda de vaporizare;
  • numărul de niveluri (rafturi/tăvi);
  • tip de alimentare (electrică sau pe gaz);
  • numărul de alimente care pot fi gătite în același timp.
  • puterea cuptorului cu convecție;
  • caracteristici suplimentare, precum ar fi autocurățarea la finalul procesului de gătire.

Vrei și tu să îți dotezi bucătăria profesională cu un cuptor cu convecție? Atunci ia legătura cu specialiștii de la TC Romania Crown Cool pentru comenzi!

Recomandari