In fiecare toamna un numar mare de elevi se intorc la scoala. Printre acestia, se numara si copiii care fac primii pasi la gradinita. Un nivel de educatie care este uneori gresit inteles, gresit inteles de parinti.
Pentru ce este gradinita?
In textele oficiale, obiectivul principal al gradinitei este de a „permite fiecarui copil o prima experienta scolara reusita”. Evident, acest lucru este putin vag. De fapt, potrivit pedagogilor, „o experienta scolara de succes”, este de a face oamenii sa vrea sa mearga la gradinita IQ-Est din Bucuresti si scoala, sa invete, sa ajunga la altii.
Exista aspecte obiective si subiective de o importanta enorma care trebuie luate in considerare atunci cand alegi o gradinita buna. Din obiectiv, poti cauta referinte ale acestui centru educational cu alte persoane de incredere care au copii mici.
Este de a dezvolta potential in domeniile motricitatii, limbajului, imaginatiei, relatiilor cu ceilalti, pentru a permite copilului sa infloreasca si sa se dezvolte. Pe scurt: transforma copilul… in elev!
Totusi, gradinita este departe de a fi un centru de zi?
In orice caz, nu ar trebui sa fie, chiar daca unii pedagogi considera ca nu functioneaza suficient de bine. Studiile stiintifice arata ca „situatia cognitiva timpurie”, adica mediul copiilor intre zero si 5 ani, are un impact semnificativ asupra reusitei academice, a nivelului de educatie si a integrarii profesionale.
Majoritatea celor mici merg deja la gradinita
Este intr-adevar o masura foarte simbolica, deoarece 97% dintre copiii de 3 ani sunt deja la scoala. Dar cifrele variaza in functie de oras si mediul social. Reforma urmareste asadar, potrivit guvernului, reducerea inegalitatilor, incurajarea prezentei… si sa nu mai considere ca gradinita este o optiune.
Dar atentie, educatia este obligatorie, nu scoala! Parintii pot decide absolut sa-si invete singuri copiii, dar vor trebui sa o declare si sa se supuna verificarilor periodice ale inspectorului academiei.
Si in alta parte in Europa, cum merge?
In Elvetia si Luxemburg, scolarizarea este obligatorie cel mai devreme: de la varsta de 4 ani. In Marea Britanie sau Spania, sunt 5 ani. In Italia, Suedia si Germania, educatia este obligatorie de la varsta de 6 ani.
Vorbim de varsta legala, dar ca si in Romania, scolarizarea este posibila mai devreme. Incepe in jur de 2 ani si jumatate sau 3 ani in majoritatea tarilor. Uneori este mult mai devreme: in Suedia sau Spania de exemplu, copiii pot merge la gradinita de la varsta de 1 an.
Un alt punct important in alegerea gradinitei sunt banii… Cat valoreaza plata lunara pentru locatie? Analizeaza bugetul familiei si ia o decizie. Desigur, incercand mereu sa faci compromisuri intre calitate si pret. Uita-te si la meniul cantinei, precum si la curatenia localului.
La nivel subiectiv, raspunde la urmatoarea intrebare: voi avea liniste sufleteasca la gandul de a-mi lasa copilul aici? De asemenea, viziteaza locul impreuna cu micutul tau. Nu uita ca el va fi cel care isi va petrece cea mai mare parte a zilei acolo si, prin urmare, el este cel care trebuie sa se simta linistit in noul sau mediu.